Dátum poslednej aktualizácie:17.02.2022
Indikátor popisuje množstvo vyprodukovaných odpadov v sektore Hotely a reštaurácie, v sekcii I – Ubytovacie a stravovacie služby a v sekcii R – Umenie, zábava a rekreácia.
ŠÚ SR
Program predchádzania vzniku odpadov na roky 2019 - 2025 (2019)
Hlavným cieľom programu je posun od materiálového zhodnocovania ako jedinej priority v odpadovom hospodárstve SR k predchádzaniu vzniku odpadu v súlade s hierarchiou odpadového
hospodárstva SR.
Program odpadového hospodárstva Slovenskej republiky na roky 2021 – 2025 (2021)
Hlavným cieľom odpadového hospodárstva SR do roku 2025 je odklonenie odpadov od ich zneškodňovania skládkovaním najmä pre komunálne odpady.
Aj naďalej je potrebné presadzovať dodržiavanie hierarchie odpadového hospodárstva s dôrazom na predchádzanie vzniku odpadu, prípravu na opätovné použitie a recykláciu. Presadzovanie predchádzania vzniku odpadu, spolu s opätovným použitím a prípravou na opätovné použitie aj prostredníctvom realizácie opatrení Programu predchádzania vzniku odpadov na roky 2019 - 2025 sú neoddeliteľnou kľúčovou súčasťou dlhodobej snahy SR o znižovanie množstva vznikajúcich odpadov na území SR.
Zmena od roku 2005 | Zmena od roku 2015 | Posledná medziročná zmena |
---|---|---|
Jednoznačne pozitívny vývoj v znižovaní produkcie odpadov v sektore hotelov a reštaurácií do roku 2008. Odvtedy je trend menej výrazný, aj kvôli zmene metodiky. | Oproti roku 2015 došlo k poklesu produkcie odpadov v sekcii I – Ubytovacie a stravovacie služby a k nárastu v sekcii R – Umenie, zábava a rekreácia. | Medziročne došlo k výraznému poklesu produkcie odpadov v sekcii I – Ubytovacie a stravovacie služby, ale k nárastu v sekcii R – Umenie, zábava a rekreácia. |
Cestovný ruch v porovnaní s inými odvetviami ekonomickej činnosti neprodukuje vysoké množstvá odpadov, často výrazné sezónne rozdiely v návštevnosti si však vyžadujú značné nároky na úroveň infraštruktúry a manažment. Charakteristickou črtou odvetvia cestovného ruchu v porovnaní s inými ekonomickými odvetviami ekonomickej činnosti sú malé množstvá vyprodukovaného environmentálne najškodlivejších nebezpečného a ostatného odpadu.
Veľmi pozitívne možno hodnotiť klesajúci trend produkcie odpadov v sektore Hotely a reštaurácie (do roku 2008), tieto vymedzené spravodajské jednotky však nepokrývajú všetky ekonomické subjekty podnikajúce v oblasti cestovného ruchu.