Preskočit na obsah
X Vážení návštevníci Enviroportálu,
20. 12. 2023 bola spustená nová verzia webového sídla, momentálne sa nachádzate na starej verzii. Na novú verziu budete automaticky presmerovaní. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti a ďakujeme za trpezlivosť.
Tím Enviroportálu
Tlačiť   PDF

Obnova lesných porastov

Dátum poslednej aktualizácie06.12.2023

Definícia indikátora

Indikátor popisuje stav a vývoj podielu prirodzenej obnovy na celkovej obnove lesných porastov.
 

Jednotka indikátora

%, ha

Metadáta

Väzba indikátora k rozvojovým dokumentom a cieľom

 
 
Strategický plán má za cieľ ozdravovať lesy a podporovať v nich prírode blízke hospodárenie.

 

 
Strategický cieľ 1: Podpora ekologického obhospodarovania lesov
Priorita 1: Podporovať prírode blízke hospodárenie v lesoch
Rámcové ciele:
  • Vytváranie zdravých, ekologicky stabilných a biologicky diverzifikovaných lesných ekosystémov ako základný predpoklad trvalo udržateľného hospodárenia v podmienkach synergického pôsobenia škodlivých činiteľov a predpokladanej klimatickej zmeny.

 

Kľúčová otázka

Zvyšuje sa podiel prirodzenej obnovy na celkovej obnove lesov?

Kľúčové zistenia

  • Podiel prirodzenej obnovy lesných porastov na ich celkovej obnove z dlhodobého hľadiska zaznamenáva rastúci trend (o 5 p.b.).
  • Zo strednodobého hľadiska je podiel prirodzenej obnovy stabilizovaný na úrovni okolo 40 %.
  • Medziročne poklesol a k roku 2022 predstavoval 38,9 %.
 
Zmena od roku 2005 Zmena od roku 2015 Posledná medziročná zmena
emo_smile emo_smile emo_sad
Z dlhodobého hľadiska sa  podiel prirodzenej obnovy lesných porastov zvýšil.
Strednodobo je vývoj podielu prirodzenej obnovy v lesoch naďalej priaznivý, aj keď posledné štyri roky jej reálna výmera klesá.
Medziročne mierne klesol podiel prirodzenej obnovy lesov na ich celkovej obnove, ako aj ich reálna výmera.

 

Sumárne zhodnotenie

 

Podrobné zhodnotenie

Dôležitou činnosťou pestovania a vývoja lesov je ich obnova. Realizuje sa dvomi spôsobmi, a síce umelým (sejba, sadba) a prirodzeným (zo semena či výmladkov). Odvodeným druhom je kombinovaná obnova, keď sa používa umelá obnova na doplnenie prirodzeného zmladenia porastu.
 
Prirodzená obnova sa chápe ako prírodný jav v procese vývoja lesa (autoreprodukcia lesného spoločenstva), ale aj ako ucelený systém cieľavedomej pestovnej činnosti i ako výsledok zámerného pôsobenia lesného hospodára. Prispieva k zachovaniu genotypovej biodiverzity, udržiava prirodzené drevinové zloženie lesov, ich štruktúru a ekologickú dynamiku.
 
 
Celková obnova
 
Vývoj celkového rozsahu obnovy lesných porastov bol z dlhodobého pohľadu kolísavý, s kulmináciou v roku 2012 (19 011 ha), kedy dosiahol približne úroveň z roku 1990. Následné roky bol zaznamenaný jeho postupný pokles až do súčasnosti.
Oproti predchádzajúcemu roku celkový rozsah obnovy lesa poklesol o 1 743 ha na súčasných 11 237 ha. Ide o najnižšiu plochu od roku 2000, čo spôsobil najmä pokles ťažby dreva od roku 2020.

 

 
 
 
Prirodzená obnova
 
V súčasnosti sa pri presadzovaní udržateľného hospodárenia v lesoch kladie osobitný dôraz na zvýšenie podielu prirodzenej obnovy. Dosahovaním prirodzenej obnovy stanovištne vhodných drevín je možné jej potenciál využiť pri smerovaní k prírode blízkemu hospodáreniu, ktorého výsledkom by mali byť drevinovo aj vekovo diferencovanejšie lesy, ktoré sú spravidla stabilnejšie.
 
Podiel prirodzenej obnovy sa postupne síce zvyšuje (napriek jeho priebežnému poklesu v rokoch 2009 – 2014), no zatiaľ ešte nedosahuje úroveň lesnícky vyspelých štátov (40 – 88 %) s porovnateľnými ortografickými podmienkami.
Okrem zvyšovania podielu prirodzenej obnovy lesa, je potrebné znižovať rozsah strát na umelom zalesňovaní, hlavne využívaním progresívnejších technologických postupov (používanie vyššieho percenta krytokorenného sadbového materiálu, meliorácie pôdneho prostredia, dôslednou ochranou a ošetrovaním kultúr).
 
 

Kontakt na spracovateľa

Mgr. Peter Kapusta, SAŽP, peter.kapusta@sazp.sk

Definície súvisiace s indikátorom:

Udržateľným hospodárením v lesoch (podľa § 2 písm. i) zákona NR SR č. 326/2005 Z. z. o lesoch) je hospodárenie v lesoch takým spôsobom a v takom rozsahu, aby sa zachovala ich biologická diverzita, odolnosť, produkčná a obnovná schopnosť, životnosť a schopnosť plniť funkcie lesov.

 

Metodika:

Obnova lesa sa (podľa § 20 ods.1 zákona NR SR č. 326/2005 Z. z. o lesoch) vykonáva ako
  1. prirodzená obnova, pri ktorej vzniká lesný porast zo semena alebo výmladkov stromov,
  2. umelá obnova, pri ktorej vzniká lesný porast sadbou semenáčikov a sadeníc alebo sejbou semien,
  3. kombinovaná obnova, pri ktorej vzniká lesný porast kombináciou prirodzenej obnovy a umelej obnovy.

 

Zdroj dát:

NLC

 

Súvisiace indikátory:

 

Príbuzné indikátory v medzinárodnom meradle:

Odkazy k problematike: